Mekke'nin dünyanın merkezi olduğu ispatlandı

Nasreddin Hoca’ya atfetmeğe çalışılarak bir fıkra anlatılır: Güya, Nasreddin Hoca’ya “-Dünyanın merkezi neresidir?” diye sormuşlar: Nasreddin Hoca da: “-Eşeğimin sağ arka ayağının bastığı yerdir.” cevabını vermiş.. Soruyu soranlar, bu cevabını açıklamasını istediklerinde de: ”-İnanmazsanız, ölçün.” demiş..

Nasreddin Hoca gerçekten yaşamış ve bu sözü sarfetmişse, ancak şaka etmiş olabilir. Çünkü, ilim sahibi bir insan, ispat etmenin iddia sahibinin yapması gereken bir vazife olduğu kaidesini bilir.

Nasreddin Hoca’nın yaşadığı rivayet edilen zaman diliminin üzerinden asırlar geçti. Şimdi Müslüman ilim adamları, Dünyanın merkezinin Mekke (ve dolayısile Kâbe) olduğunu hem iddia hem de ispat edebiliyorlar.

Jeoloji ve İslam Hukuku konusunda uzman Müslüman ilim adamları, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Dünyanın Merkezi Mekke” adlı konferansta Dünyanın başlıca şehirlerinden kıble yönü belirlemeye çalışılırken Mekke-i Mükerreme’nin yerküreyi oluşturan yedi kıtanın hepsinin etrafından geçen bir dairenin tam ortasında yer aldığını belirtmişler ve dünya saat ayarlamasında “Greenwich saat dilimi” saat dilimi yerine, “Mekke saat dilimi”nin ölçü olarak alınmasını talep etmişlerdi.Çünkü, Mekke-i Mükerreme’yle aynı meridyen çizgisi üzerinde yer alan yerler, pusulada manyetik iğnenin belirlediği manyetik kuzey ve kutup yıldızının belirlediği gerçek kuzeyle uyumlu olup, Mekke-i Mükerreme’nin meridyen çizgisinde her hangi bir manyetik bir sapma bulunmamaktadır. Halbuki, dünyanın diğer tüm meridyen çizgilerinde manyetik bir sapma vardır. Hatta Greenwich meridyeninde, batı yönünde 5.8 derecelik manyetik bir sapma olduğu bilimsel olduğu açıklanmıştır. Buna rağmen, İngilizler, gölgesi ve izleri halen sürmekte olan “Britanya Sömürgeciliği” döneminde, Greenwich meridyenini bir saat ölçüsü olarak dünyaya zorla dayatmışlardır.

Bilgisayar yardımıyla dünyanın önde gelen şehirlerinden Mekke-i Mükerreme için çok hassas yön tayinleri yapılarak farklı dünya kıtaları arasındaki mesafeye bakılmış, Mekke’nin bütün kıtaların etrafından geçen bir dairenin tam ortasında yer aldığı rakamlarla da ispatlanmıştır.
Filistin asıllı Fransız vatandaşı Yasin eş-Şuk’un yaptığı “Mekke saati” de, pratik olarak dünyanın merkezinin Mekke olduğunu ve Greenwich yerine Mekke’nin dünya saat ölçüsü olarak alınmasının daha doğru olacağını göstermekte, yeni saatin tasarımı “Dünya Saat Merkezi” olarak Mekke’nin dikkate alınmasına yardımcı olmaktadır.

Eski âlimler de, Dünyanın merkezinin Mekke olduğunu söylemekteydiler. Ayni iddia, zamanımızda en modern topoğrafik haritalardan, fizikî haritalardan ve Mekke-i Mükerreme’nin haritalarından yararlanarak ispatlanmıştır. Son bilimsel ispat ile birlikte, “Mekke Saati”nin dünya genelinde büyük rağbet göreceği belirtilmektedir.

Suudi Arabistan Krallığı, yeni saati Mekke-i Mükerreme’nin bir kulesine koymayı planladığını söylemistir. Ayrıca, Mekke’nin kendine has jeolojik bir yapısı da vardır ve ilahî bir koruma görevi gören sağlam sıradağların çevrelediği eşsiz konumundan dolayı, tarihte bu kutsal kentin depremlere maruz kaldığı çok nadirdir.

Prof.Dr.Mustafa Nutku

Yorumlar

Popüler Yayınlar