Rock blues jazz Yunus…


Rock, jazz ve blues'u aynı albüme sığdıran, Pink Floyd ve Yunus Emre'yi bir potada eriten Yunus Gibi isimli albüm müzik marketlerde yerini aldı. Albüme Hicret mahlasıyla imza atan müzisyen Kağan Tayanç, Yunus Gibi'de iç yolculuğunu anlatıyor.

Neyzenin üflemesiyle titresin elektro gitarın telleri, dervişin deyişine kabartılsın kulaklar ve yürekler gevşesin biraz, bombalardan sancımış dünyamızda.” Bu sözler, sufi rock tadındaki Yunus Gibi albümünün üzerindeki imzaya yani Hicret'e ait. Hicret, rock, jazz ve blues'u, Pink Floyd ve Yunus Emre'yi bir potada eritiyor. İslam'ı yaşamaya sonradan başladığı için bu adı kullanan Hicret ile yeni albümü Yunus Gibi'yi konuştuk.

MÜZİĞE EŞİ İKNA ETTİ

Albümünün kapağında hicreti, "bir zorlu yolculuktur hicret; bilmezlikten bilmekliğe giden..." şeklinde tanımlayan Hicret, ya da gerçek adıyla Kağan, Hicret olmaya giden yolculuğunun yani kendi hicretinin başlangıcının cahilliğinin farkına varması olduğunu söylüyor. Bu cahilliği 'Allah'ı bilmemek, pek çok şeyi kendinden bilmek' olarak tarif eden Hicret 38 yaşında. Ancak müzikle tanışıklığı yeni değil. Cahillik diye tanımladığı dönemlerden kalma. Çanakkale doğumlu müzisyen 1989 yılında başladığı müzik hayatına 96-97 yıllarında son veren Hicret, tekrar albüm yapmaya eşi Dilek Hanım sayesinde ikna olmuş. Eşi vasıtasıyla Engin Noyan'la tanışan ve müziği konusunda da destek alan Hicret'in Yunus Gibi albümü sufi rock tadında. Yani ağzında rock lezzeti olan, ancak Hicret gibi başka bir dünyaya hicret ettikten sonra rockı uzaktan sevmeye devam edenler için 'tüm anlamları'yla derde deva niyetine… Hicret albümünün bir ilahi albümü olmadığını ısrarla vurguluyor. Şarkılarının sözleri her ne kadar sufiyane olsa da icra edilişleri tasavvufi nitelikte değil. Albümde bolca rock, blues ve jazz tınıları kullanılıyor. Hicret, albümünün adına Yunus Gibi deme ihtiyacını, hoşgörü gibi kelimelerin içinin boşaltılması ve Yunus Emre'nin unutulması nedeniyle duymuş. Hicret, Yunus olamasa da Yunus gibi olma derdinde…. Hicret'e hedef kitlesini sorduğumuzda, bir müzisyen için kitlenin ancak bir temenni olabileceğini belirtip şunları ekliyor: “Benim müziğimi dinleyen veya dinleyecek insanlar, pop müzikten hoşlanmayan, kaliteli müzik bulamadığı için batı müziği dinlemek zorunda kalan insanlardır.”

İKİNCİ ALBÜM YOLDA

İkinci albümünde müziğin kalitesinin ve çeşitliliğinin artacağını belirten Hicret, Cat Stevens'in tahtına aday olduğunu da şu sözlerle açıklıyor: “Cat Stevens'in Yusuf İslam olmakla bıraktığı müzikal boşluğu doldurmak istiyorum.” İnsanların Gazze duyarlılığını arttırmaya çalıştığını ifade eden Hicret, savaş olmadığı zamanlarda da bu duyarlılığın devam etmesi gerektiğini belirterek 'Gazze ağlarken' adlı şarkısının forum ve internet sitelerinde olumlu tepkiler aldığını dile getiriyor.

Yunus Gibi albümünü www.yunusgibi.com adresinden NT mağazalarından alabilirsiniz. Ayrıca kitapelinizde.com aracılığıyla şarkıları ücreti karşılığında indirmek mümkün.

TUBA OLĞAÇ
Yeni Şafak,17 Ağustos 2009

Yorumlar

Popüler Yayınlar